Mesečna priporočena dela

Priporočena dela za mesec december 2017

 

Iz Setvenega priročnika Marije Thun stran 56 do 58

Čas za presajanje je od 5. in od 19. decembra

 

Semena in rastline

  • Biodinamiki v času med 24. decembrom in 6. januarjem zakopljemo v zemljo semen naših kulturnih rastlin, vseh žit in vrtnin. V času, ko še ni zmrzali, izkopljemo primerno jamo. Vanjo 24. 12. položimo dobro zaprte kozarce ali lončene posode s semeni. Vse pokrijemo s senom ali slamo, listjem ali deskami in zemljo. Semena bomo vzeli iz zemljen 6.1. Med tem časom, v času svetih noči, dobijo semena pulze, ki so pomembni za razvoj rastlin v bodočnosti. Plodnost Zemlje usiha, dobra semena, ki so temelj preživetja nas in naših otrok, je vedno težje pridelati. Pomagajmo rastlinam tudi z zakopavanjem semen v času svetih noči.

 

Škodljivci

  • Časa za izdelovanje lastnih škropiv proti škodljivcem z rdečo krvjo je tokrat dovolj, pravi čas je od 2.12. po 13. uri in 3. 12. ves dan. Potrebujemo dovolj žerjavice (ne jemljemo oglja), na to položimo ali perje ali del kože škodljivca kot so voluharji, miši, ptice, divje svinje, srne ali jeleni. Pazimo, da se upepeli do sivega pepela. Hladen pepel, če je le mogoče, prav tako v tem, ugodnem času, eno uro nenehno taremo in s tem še povečamo učinek pepela. Proti škodljivcem lahko tak, dinamiziran pepel potresamo s solnico, ali pa izdelamo škropivo v osmi decimalni homeopatski potenci, po načelih, ki smo jih tu že opisali, in škropimo z njim.

 

Nega sadnega drevja

  • Če bodo temperature dovoljevale, bomo v času za presajanje, ob dnevih za plod, obrezovali sadno drevje, vinsko trto in jagodičevje, ob dnevih za cvet cvetoče grmovnice in žive meje.
  • Za podiranje božičnih drevesc izbiramo dneve za cvet ali dneve za plod, prednostno v času za obiranje.

 

Dne 24. 12. se začne t. i. čas med dvema letoma, svete noči. To, čemur se posvečamo v tem času, je pod srečno zvezdo. Vzemimo si čas za našo prihodnost!