Izdelava biodinamičnega panja

04jul2017

Izdelava biodinamičnega panja

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Od 24. do 26. marca je pet članov iz Skupine za čebelarjenje izdelovalo pod vodstvom mentorja Karla Nabernika biodinamični panj. Delavnica je potekala v Srebnjah na Nabernikovi domačiji. Panj smo izdelali iz zmesi ilovice, konjskega gnoja in iz ogrodja  vrbovih ali drenovih šib. Zaradi sušenja ilovice smo panj izdelovali etapno.

 

Na nosilno iverno ali leseno ploščo, dimenzij  55 x 55 cm, smo položili kolobar iz petih drenovih šib, premera 40 cm in smo jih močno povezali z vrvico. Na to osnovo smo po obodu kolobarja  namestili in  pritrdili z vrvico še tri loke višine približno 45 cm, ki smo jih pritrdili z vrvico tudi na stičišču na vrhu. Na tako izdelano ogrodje panja smo pričeli nanašati zmes ilovice in konjskega gnoja, ki jo je predhodno pripravil že Karel; mi smo jo le še dobro pregnetli. Ko smo na ogrodje nanesli zmes do višine 20cm, se je pričela zaradi lastne teže sesedati. Zato smo z delom nadaljevali naslednji dan in smo nanesli na ogrodje še do 15 cm zmesi. Drugi dan smo izdelali žrelo panja višine 8 mm in širine 12 cm. Tretji dopoldan smo nadaljevali z delom ter »oblekli« ogrodje s tanjšo plastjo ilovice do vrha, kjer smo izdelali odprtino za stekleničko za krmljenje čebel. Panju smo izdelali tudi obraz.  Z dodatkom oči, nosa in ušes smo panju  oblikovali  obraz, podoben  glavi medvedka, žabe ali  enookega kiklopa. Ker nam v nedeljo vreme ni bilo naklonjeno, naših izdelkov tega dne nismo odpeljali domov. Po panje smo prišli čez nekaj dni, ko so se že nekoliko posušili; morajo se sušiti v senci še mesec in pol. Ker ilovica v času sušenja razpoka, smo morali z ilovico še doma zadelati nastale razpoke.

 

Tako izdelan in posušen panj je pripravljen za naselitev čebelje družine. Priporočljivo je, da ga namestimo na podstavek z odprtino in seveda mora  biti na suhem mestu.

 

Gospe Janji in gospodu Karlu Naberniku  se zahvaljujemo za gostoljubje, postrežbo in prostor na domačiji. Karlu pa se zahvaljujemo za vso njegovo delo, nabavo vseh potrebnih surovin in prevzem mentorstva pri izdelavi panja.

 

Tridnevna izdelava panja ter naše  druženje nam bo ostalo v lepem spominu.

 

img_4584

 

Letošnje delavnice smo se udeležili člani skupine za biodinamično čebelarjenje:

Ivana Kragelnik iz Slovenj Gradca, Zmago Podlesek iz Dobrave (Radlje ob Dravi), Danilo Podrzavnik iz Radlje ob Dravi, Irena Šoln iz SG in Stanislav Ovnič iz Leš.

 

 

 

Zapisal: predsednik Skupine za čebelarjenje, Stanislav Ovnič