Skupnost vrtičkarjev Radlje ob Dravi

O skupnosti

Skuponost vrtičkarjev Radlje v okviru Društva Ajda Koroška deluje prostovoljno na področju Občine Radlje ob Dravi. Člani se dobivamo mesečno in sicer vsako prvo sredo v mesecu, kar objavljamo v Vodniku po prireditvah občin Muta, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju in Vuzenica.

 

Aktivnosti v letu 2016:

 1. V februarju 2016 bomo osvežili in izpopolnili znanje o biodinamiki; predavanje bo izvedla predsednica društva ga. Tončka Ločičnik. Dogovorili se bomo o sejanju različnih vrtnin, ki jih bomo ob morebitnih presežkih izmenjali med člani vrtičkarjev. Sodelovali bomo tudi pri postavitvi visokih gred pred Domom starostnikov v Radljah, če bo do tega projekta prišlo.
 2. V marcu 2016 bomo podrobneje izpostavili pomen, smotrnost in nujnost kolobarjenja na naših vrtovih. Pripravili bomo »energijske bombe« proti osreoroporozi in kakav s čilijem za vratno ožilje.
 3. Meseca aprila  bomo izvedli predavanje o svetlobnem korenu. Preverili bomo, koliko vrtnin imamo v presežkih in jih izmenjali med člani.
 4. Vrtičkarji Radelj se bomo v mesecu maju temeljito posvetili temi o pomenu in izdelavi  preparatov za gnojenje in škropljenje (gnoj iz roga – preparat 500, preparat po Mariji Thun in kremen iz roga – preparat 501). Pogovorarjali se bomo tudi o pomenu škropljenja sadnega drevja z žvepleno apneno brozgo (ŽAB).
 5. V mesecu juniju bomo izkopali zakopane koprive, ki smo jih lansko leto zakopali na travniku naše članice in jih posušili. Ravno tako bomo nakosili koprive, jih narezali, napolnili lonec ter zakopali. Prizadevali si bomo tudi za lastno izdelavo drugih preparatov, če nam bo uspelo pridobiti ustrezne ovojnice. Ogledati si želimo tudi botanični vrt v Hočah ….
 6. Mesec julij bo rezerviran za spremljanje morebitne suše oz. vlage in se soočili z aktualnimi problemi škodljivcev in boleznimi v vrtu in sadovnjaku. Vzpodbujali bomo k individualnemu nabiranju kamilic. Okoli 20. 7. organiziramo pohod na Uršljo goro z nabiranjem zdravilnih zelišč.
 7. Mesec avgust bo namenjen nabiranju rmana, njivske preslice ….. Pripravili se bomo tudi  na sodelovanje športne prireditve »Rad mam tek«,  kjer smo prisotni kot tradicionalni soudeleženci pri prikazu in ponudbi naših zelenjavnih in sadnih izdelkov.
 8. V mesecu septembru se bomo posvetili pomenu in nujnosti postavitve in izdelave komposta. Soudeleženi bomo na športni prireditvi »Rad mam tek«.
 9. Mesec oktober je rezerviran za zaprtje komposta, pobiranje sadja in vrtnin ter pripravam spravila vrtnin.
 10. Če bodo vrtičkarji zainteresirani, bomo v novembru organizirali izlet v Strunjan na Praznik kakijev.
 11. V decembru izvedemo ogled praznično okrašene Ljubljane.

14-krat na leto, na točno določen dan (19.1., 14.2., 11.3., 6.4., 2.5., 28.5., 23.6., 19.7., 14.8., 9.9., 5.10., 26.11. in 22.12. 2016), gremo skupaj po »izvirsko vodo«. Na vsakem sestanku se dogovorimo tudi o temi za naslednje srečanje.

V letu 2016 ima SV Radlje v načrtu, da pomaga pri zasaditvi visokih gred, ki bi jih želeli postaviti pred Domom starostnikov Hmelina in pri MKC Radlje.  Načrtov in želj je še kar nekaj: ogled in morebiten prevzem lastnega vrtička, ki bi ga pridobili s pomočjo Občine Radlje, ogledati si želimo botanični vrt v Avstriji in se udeleževati predavanj, ki jih organizira društvo Ajda Koroška.

 

Predsednica SV Radlje ob dravi:
Nada Kamenšak