Mesečna priporočena dela

Priporočena dela za mesec april 2018

 

Iz setvenega priročnika Marije Thun str. 22 do 25.

Čas za presajanje je od 1. do 7. in od 21. do 30. aprila

 

Semena in rastline:

 • Rastline, ki jih imamo na prostem za pridelovanje semen, skrbno negujemo ob dnevih za plod. Poglobimo svoje znanje o pridobivanju semen. Brošuri Pridelujmo svoja semena 1 in 2 sta odlični.
 • Žita bodo bolj zdrava in pridelki bodo večji, če jih v času, ko se izoblikuje drugi list, na dan za plod zgodaj zjutraj škropimo s preparatom kremen iz roga in škropljenje ponovno še dvakrat, v najboljšem primeru v razmaku 8 – 9 dni pred zodiakalnimi ozadji toplotnih ozvezdij.
 • Da žita ne bi polegla, jih v času zgodnje rasti, enkrat, na dan za korenino zjutraj škropimo s preparatom kremen iz roga.
 • Krompir za prehrano sadimo ob dnevih za korenino.
 • Korenje, posejano v času, ko Luna potuje pred Kozorogom, bo lepše oblike.
 • Motovilec, ki  ga posejemo v prvi polovici aprila na dan za list, bo največji.
 • 21. 4. je pravi dan za cepljenje cvetnic.
 • Ne pozabimo! Pri novih posevkih, pikiranju in presajanju se ravnamo po kozmičnih ritmih; listnate rastline sejemo na dan za list, korenovke na dan za korenino, plodovke na dan za plod, cvetnice na dan za cvet. Pred posevkom škropimo zemljo trikrat s preparatom gnoj iz roga; vmes jo prerahljamo do globine 20 cm tako, da globoko vase sprejme spodbudo, ki priteka iz kozmosa. Tako spodbujene rastline bodo naredile mnogo več korenin, ki bodo zrastle tudi bolj globoko in si tako poiskale pravo hrano in lažje prenašale sušo. Za globoko rahljanje zemlje pred posevkom priporočamo vrtičkarjem uporabno orodje, ki ga imenujemo lastovičji rep (nemško Sauzahn). Kako sami  naredimo preparat gnoj iz roga in kako ga uporabljamo, je opisano v brošuri Preparati Založbe Ajda.

 

Nega sadnega drevja

 • Čas je primeren za presajanje sadnega drevja, jagodičevja, vrtnic in trajnic. Za sadno drevje in jagodičevje izbiramo dneve za plod, za cvetnice pa dneve za cvet v času za presajanje.
 • Ko drevje razvije prve liste, škropimo v krošnje na dan za list čaj iz koprive.
 • V času za obiranje sta dneva 8. in 17. 4.  najboljša za cepljenje sadnega drevja in vinske trte. Dopoldanski čas, ko zemlja izdihuje, je vedno boljši kot popoldanski. Drugi najboljši dnevi za ta opravila so dnevi za cvet v času za obiranje.
 • Mokasto uš na novih poganjkih sadnega drevja lahko zatremo, če škropimo sadno drevje z 2 % žvepleno apneno brozgo, takoj ko se listi začnejo razvijati.
 • Preparat iz kremena deluje na rastlino preko zelenih delov. Ko sadno drevje odcveti, škropimo prvič s preparatom kremen iz roga (preparat 501) na dan za plod zelo zgodaj zjutraj. Drugič in tretjič škropimo v razmaku 8 – 9 dni spet na dan za plod zgodaj zjutraj, če je le mogoče vedno pred drugim toplotnim zodiakalnim ozadjem. Škropljenje mora biti končano do 8. ure zjutraj, tako bo učinek res odličen. Če škropimo preparat iz kremna ob napačni uri dneva, se učinek bistveno zmanjša, celo škodo lahko naredimo. Škropljenje opoldne lahko ožge liste. Izdelava preparata kremen iz roga je enostavna.

 

Škropljenje v aprilu

 • Ko je trava za silažo in seno visoka približno 10 cm, jo poškropimo s preparatom kremen iz roga dvakrat na dan za cvet zgodaj zjutraj; priporočamo 3., 21. ali 30. 4.
 • Škropljenje površin v popoldanskem času s preparatom iz kravjeka po Mariji Thun spobuja pretvorbe v tleh in razvoj mikroorganizmov! Tudi travnike po vsaki košnji škropimo s tem preparatom. Ta preparat vsebuje kompostne preparate z energijami nadsončnih in podsončnih planetov in učinkuje popolnoma v duhu Steinerjeve zahteve: gnojiti pomeni oživljati zemljo. Kjer rastline že rastejo, škropimo na zemljo pod listi. Kmetje naredite ta preparat sami! Neverjetno je, kar zmore. Napotke najdete v brošuri Preparati, sestavine za začetek pri najbližnjem društvu Ajda, če drugače ne gre, pa na Vrzdencu.
 • Vsak večer pred pričakovano zmrzaljo škropimo sadno drevje in druge rastline, ki jih želimo zaščititi s škropivom iz baldrijana (več v knjigah Praktično vrtnarjenje in Preparati). Baldrijanov preparat pripada Saturnu, zato kot ta deluje s toploto.
 • S škropivom baldrijanovega preparata škropimo žita, jagodičevje in cvetnice na zanje tipičen dan; tako znajo bolje gospodariti s fosforjem, več cvetijo in obilneje rodijo. Če preparata še nimate – maja (ponekod junija) je čas , ko baldrijan zacveti in ga lahko nabirate sami!
 • Če je rast zadržana, škropimo rastline s čajem iz rmana.
 • Če v času okoli polne Lune dežuje, preventivno škropimo vse rastline s čajem iz njivske preslice; učinek se zelo poveča, če škropimo tri dni zapored.

 

Škodljivci

 • Za mere proti polžem priporočamo 22. 4. po 16. uri in 25. 4.
 • Za izdelovanje lastnega škropiva sežigamo molje ali voščene molje v času od 13. 4. ob 17. uri do 16. 4. ob10. uri.

 

Posebna opravila

 • 1.4., na velikonočno nedeljo zjutraj, gremo molče k izviru potoka in zajamemo studenčnico, še preden jo obsveti Sonce. Velikonočna voda je zdravilna; spravljena v steklenici ostane več mesecev izjemno osvežujoča in brez bakterij. Uporabljajo jo tudi za izdelavo BD preparatov, denimo za izdelavo škropiva iz baldrijana. Če škropimo žita v času vegetacije trikrat s preparatom iz baldrijana, bo pridelek do 20 % višji, če mešamo preparat v velikonočni vodi, bo povečanje pridelka še večje. Z velikonočno vodo zalite sadike, se bolje razvijajo. Ne verjamete – poizkusite!
 • Ob dnevih za cvet nabiramo cvetje regrata za izdelovanje Jupitrovega kompostnega preparata in za čaj. Uporabite le tisti cvet, ko ga odtrgamo, še strnjenega v majhem stožec. Jupiter povezujemo pri človeku z delovanjem jeter. Regrat, pa tudi regratov čaj, spodbuja delovanje jeter. Je zdravilo, ki pomaga tudi pri boleznih kože in pri poškodovani pokostnici.