Predstavitev društva

Biološko-dinamično kmetovanje na Koroškem

Na Koroškem smo začeli z biodinamičnim kmetovanjem leta 2000. Leto pozneje pa je nekaj članov ustanovilo društvo. Ponosni smo na to, da smo skupaj z Ajdo Vrzdenec ustanovili Zvezo društev za biološko-dinamično gospodarjenje – Ajda Demeter Slovenija in naredili prve korake, ki so utrdili pot biodinamiki po vsej Sloveniji.

Osnovni namen društva Ajda Koroška je, da povezuje ljudi, ki spoštujejo naravo, ljubijo zemljo, želijo pridelovati zdravo hrano in dosledno upoštevajo načela ravnovesja v naravi. Skratka, rastline oskrbujemo popolnoma naravno, z doma pridelanimi škropivi iz zdravilnih zelišč. Biodinamiki  imenujemo biodinamiko kraljica ekološkega kmetovanja.

Tisto, kar loči biodinamiko od ostalih sonaravnih oblik vrtnarjenja/kmetovanja, so biodinamični in kompostni preparati in upoštevanje vplivov planetov, zodiaka in kozmosa na Zemljo. Zato imamo v Učnem centru tudi lepo urejene gredice za zakopavanje biodinamičnih in kompostnih preparatov v živalskih ovojnicah. Kompostne preparate v rastlinskih ovojnicah zakopavamo tudi na treh drugih lokacijah.

 

ajda

 

KAKO SMO ORGANIZIRANI?

Biodinamiko želimo približati čim večjemu številu ljudi, zato smo v vseh dvanajstih občinah Koroške ustanovili Skupnosti vrtičkarjev, ki povezujejo občane, ki pridelujejo zdravo hrano. Veliko pozornost posvečamo izobraževanju in izmenjavi izkušenj pri obdelavi zemlje in delu z rastlinami.

V teh letih je društvo uspelo skoraj v vseh šolah in vrtcih na Koroškem postaviti vrtove. Pomembno je, da so pri postavitvi  vrtov sodelovali otroci, učitelji in starši. Delo povezuje skupina za vrtove na šolah in vrtcih. Glede na različne želje in potrebe članov društva smo organizirali različne skupine.

 

tn_DSC_0635-2000x1324

 

Skupina za semenarjenje je zasnovana na ideji, da skuša navdušiti člane, da bi saj doma postali v velikem deležu samooskrbni s semeni, kot je bila to praksa med ljudmi v preteklosti. Za boljšo rast in kvalitetnejšo pridelavo smo vključili homeopatijo, kar je novost pri vzgoji rastlin. Biodinamičnemu kmetovanju – vrtnarjenju smo vključili tudi Bachove cvetne esence, torej zdravila, ki jih lahko najdemo samo v naravi in pomagajo odpravljati bolezni pri človeku, živalih in rastlinah. Za člane, ki si želijo poglobljenega znanja s področja biodinamike, pa smo ustanovili študijsko skupino. V društvu deluje tudi skupina za biodinamično čebelarjenje in Skupnost kmetov.

Veliko pozornosti posvečamo izobraževanju članov in mesečno organiziramo vsaj dve strokovni predavanji s področja biodinamike ali naravnega gospodarjenja z zemljo. Pomembno je, da nam uspeva pripeljati domače in tuje strokovnjake s področja biodinamike.

Pri Dvorcu Bukovje smo postavili Biodinamični učni center z namenom, da se bo povezal z izobraževalnim sistemom v Sloveniji ter z nosilci biodinamike. Povabili bomo učence osnovnih šol, dijake srednjih šol in študente, da v centru opravljajo prakso in  pridobivajo nova znanja. V ta namen bodo organizirani izobraževalni dnevi, delavnice in seminarji za pridobivanje znanja iz področja biodinamike in sorodnih vsebin. Zanimivost učnega centra je tudi ta, da pridelujemo svetlobni koren in ga predstavljamo obiskovalcem, da se bodo odločili za njegovo pridelavo. Zato organiziramo predavanja o pridelavi svetlobnega korena in tudi razdelimo bubile (»semena«). Svetlobni koren želimo predstaviti kot korenino, pomembno za prehranjevanje v prihodnosti, saj ima vrsto zdravilnih učinkov in je ena od redkih rastlin, ki nas nasiti in energijsko napolni.

 

20141002_073759 (2)-2

 

ŠE ENA ZANIMIVOST: BIOOGLJE

Zanimivost pri delu našega društva je tudi ta, da smo pred tremi leti pričeli pri biodinamičnemu kmetovanju uporabljati biooglje in ga dodajati kompostu. Pripravili smo tudi projekt, da z biodinamiko in uporabo biooglja v Mežiški dolini ozdravimo zemljo, ki je obremenjena s težkimi kovinami.

 

ZA KONEC:

Društvo Ajda Koroška nismo samo društvo z močnim članstvom, smo kot plodovi ajde, ki zorijo postopoma, iz njih pa nastane tisočero plodov. S temi plodovi vnašamo v društvo povezanost in ustvarjamo temelje za optimistično bodočnost; za nas in za tiste za nami. Skupaj smo naredili veliko korakov, majhnih in velikih, njihovi vtisi pa so lepo vidni. Zasejali smo mnogo gredic in v naše beležke zapisali veliko znanja. Skupaj rastemo in zorimo ter soustvarjamo človeka dostojno prihodnost.

 

Želite postati člani našega društva? Pišite ali pokličite nas!

 

Predsednica društva Ajda Koroška: Antonija Ločičnik

 

Osebna izkaznica društva

Dolgi naziv Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Koroška
Kratki naziv Ajda Koroška
Naslov Trg 4. julija 67, SI-2370 Dravograd
Telefon +386 (0)2 87 107 50
E-pošta [email protected]
Spletna stran www.ajdakoroska.si
Davčna številka 94925887
Davčni zavezanec NE
Matična številka 1180622000
Datum vpisa 12.9.2001
Zastopniki Antonija Ločičnik
Transakcijski račun TRR IBAN SI56 0247 0009 0604 817 (NLB d.d.)