Vloga oglja v kmetijstvu

25maj2013

Vloga oglja v kmetijstvu

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Oglje lahko dodajamo kompostu ali neposredno v zemljo, vendar je potrebno biti pri tem zelo pazljiv, da ne dosežemo negativnega učinka na prehranjenost in posledično rast rastlin. Če ga damo v kompost, kjer rastline še ne rastejo (je pa na razpolago ogromno hranil in mikroorganizmov), se bo preko tega napolnilo in kasneje, ob dodajanju v tla, ne bo povzročilo stresa. Torej dolgoročno večamo rodovitnost tal, rodnost rastlin, vlago, toploto, … tal.

 

Predstavljamo vam pojasnila dr. Matjaža Turineka, zakaj oglje in kako ga dodajamo kompostu. V nekaj mesecih pa bomo predstavili, kako oglje dodajamo neposredno v zemljo. Ta predlog pripravlja ddr. Ana Vovk Korže.

 

Zakaj oglje?
Oglje dodajamo kompostu za izboljšanje kakovosti in rodovitnosti tal in obenem za vezavo CO2-ja v tla. Ohranja vlago in pomaga rastlinam skozi obdobja suše; obnavlja izčrpana tla in nevtralizira vpliv kislega dežja. Oglje bi lahko prav tako igralo enega izmed pomembnih elementov “očiščenja” tal – saj bi lahko trajno vezalo nekatere izmed težkih kovin. Zato je uporaba oglja še posebej priporočljiva za Mežiško dolino in seveda tudi druge pokrajine, ki imajo onesnažena tla. Zaradi velikih učinkov oglja v kompostu, želimo, da ga postopoma začnejo uporabljati vsi člani društva.

 

Kako uporabljamo oglje?
V kompost ga nalagamo v treh plasteh. Plast naj ima 3 do 4 cm. Za kompost velikosti 100x100x100 cm potrebujemo cca 100 l oglja. V vreči je 75 l ali 8 do 10 kg oglja, odvisno od njegove vlažnosti.

 

Kje lahko naročite oglje?

 

Cena oglja: vreča s 75 l oglja stane 15 EUR, fco proizvajalec.