Samooskrba ne bi smela biti vprašanje ali oddaljen cilj

24nov2013

Samooskrba ne bi smela biti vprašanje ali oddaljen cilj

 • Objavil N.H.
 • 1 Značke
 • 0 komentarjev

Ne samo ekonomska in socialna kriza, tudi vse večje vrednote posameznika, ki se nanašajo na zdravo, ekološko prehrano in boljšiodnos do narave, so tisto, kar nam ponovno približuje način življenja, ki je bil še ne dolgo nazaj samoumeven. Zato pri nas samooskrba ne bi smela biti vprašanje ali oddaljen cilj.

 

Kar veliko nas je, ki imamo svoj vrt, sadovnjak ali njivo. Da je to naša velika prednost, se mnogokrat niti ne zavedamo – zato izkoristimo možnosti, ki jih imamo. Prav vrtičkarji smo tisti, ki imamo svoj košček zemlje pod soncem ter ki si prizadevamo:

 • zagotoviti zdravo pridelano hrano na domačem krožniku,
 • poznati izvor in način pridelave hrane,
 • dati večji pomen ekološki, biodinamični pridelavi hrane,
 • izmenjevati izkušnje in znanje glede obdelave vrta, pridelave živil, sadik ter ohranjanja avtohtonih sort semen,
 • izmenjevati pridelke,
 • bolje izkoristit obstoječi vrt, sadovnjak, njivo,
 • še bolj osmisliti vložen trud, znanje in čas na vrtu
 • in nenazadnje tudi prihraniti pri izdatkih za hrano.

Zato smo se aprila 2012 s pomočjo Društva AJDA Koroška (kakor tudi v vseh ostalih koroških občinah), ki je tudi naše krovno društvo, združili v Skupnost vrtičkarjev v občini Prevalje.

K sodelovanju smo povabili vse vrtičkarje v občini z namenom pridelave zdrave hrane na osnovah biološko dinamičnega vrtnarjenja. Zaradi tega je izobraževanje in izmenjevanje informacij tudi ena ključnih nalog skupnosti. Na naših vsakomesečnih druženjih smo spoznavali, kaj sploh je biološko dinamična metoda obdelave zemlje in gnojenja rastlin. Teoretično in praktično smo se seznanjali s preparati, ki jih uporabljamo pri našem delu, skupaj smo pripravljali škropiva, nabirali zdravilne rastline in zakopavali preparate. Udeleževali smo se predavanj v Dravogradu (kjer je sedež Ajde Koroška), se udeleževali strokovnih ekskurzij, tudi sami smo pripravili kakšno zanimivo predavanje. Društvo pa nas je sprotno obveščalo o potrebnih opravilih po koledarju opravil. Povezujemo se tudi v različnih skupnostih,  kot je skupnost za semenarstvo,  za homeopatijo, za čebelarje, za ekološke kmete. Gostili smo znano strokovnjakinjo za ekološko pridelavo in zelenjadarstvo gospo Mišo Pušenjak. Naši mentorji so zavzeto sodelovali pri postavitvi šolskih vrtov.

 

Ker se nam je pridružilo veliko novih članov, smo zanje organizirali začetni tečaje biodinamike, kjer smo jih seznanili, kako uporabljati setveni koledar,  zakaj kolobariti, kako pravilno uporabljati škropiva, predstavili smo preparate proti škodljivcem, kompost ter izdelavo in uporabo kompostnih preparatov. Tečaj je na Prevaljah izvajala naša predsednica Tončka Ločičnik. Naslednji tečaji so bili v Dravogradu, kjer je predaval  doktor biodinamike g. Matjaž Turinek. Udeležba na vsaj dveh tečajih je bila  pogoj za pridobitev potrdila o opravljenem tečaju, to pa je bil tudi pogoj za prejem kompostnih preparatov, katere moramo odgovorno uporabljati. Kompost je namreč srce našega vrta.

 

Druženje SV pri Srečku Kante

 

Naš namen je spodbujati ekološko pridelavo in skrbeti za ozaveščanje o pomenu samooskrbe z zdravo domačo hrano in o pomenu ohranjanja domačih sort semen. Mislim, da  je največje zadovoljstvo, da oskrbujemo sebe in svoje najbližje s prehransko in energetsko visoko kakovostno hrano, kar tudi dosežemo z biološko dinamičnim načinom vrtnarjenja.

 

Vsako naše druženje je poseben dogodek, saj si izmenjujemo izkušnje, semena, pridelke, ne pozabimo pa niti na kulturo, saj vsako srečanje začnemo ali končamo s kulturnim utrinkom ali glasbo.

 

Prevaljčani  smo z lepim številom članov dokazali, da nam je mar za zdravo zemljo, zdrave pridelke in naše zdravje. Naš skupni cilj je, da si zagotovimo, da bomo jedli in pili zdravo (in to z minimalnimi stroški), da se samooskrbimo in postanemo neodvisni od tistih, ki nam vsiljujejo hrano neznanega porekla. Posredno pa skrbimo za zdravje naše zemlje in skrbimo za zdravo pitno vodo.

 


Vabimo vas, da se nam pridružite vsi tisti, ki ste že vrtičkarji in tisti, ki boste to šele postali.

Zainteresirani nam pišite na e-naslov : [email protected] ali pokličite na 040 652 093

 

 

Zapisala Ljuba Plazl, predsednica Skupnosti vrtičkarjev Prevalje

Fotografije: Ljuba Plazl