Advent – čas čiščenja in preobrazbe (Nuša Hamler)

06dec2013

Advent – čas čiščenja in preobrazbe (Nuša Hamler)

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Sekcija zeliščarjev Povojček je v sodelovanju z Društvom Ajda Koroška organiziralo predavanje na temo z naslovom: Diši po praznikih.  Nuša Hamler, članica Društva Ajda Koroška, je  čas  adventa predstavila kot čas čiščenja in preobrazbe.

 

 

Komaj smo dobro  končali sezono vrtnarjenja, že smo zakorakali v čas adventa, ki označuje začetek zime in zimskih praznovanj.

 

Čeprav meteorologi in astrologi že napovedujejo zimo, se ta čas za astronome začne šele 21. decembra (ali redko 22. decembra), s pričetkom zimskega solsticija (sončev obrat). To je trenutek, ko je v vsem letu dan najkrajši .

 

Čas zime je ljudem v davni preteklosti pomenil  najtežji čas za njihovo preživetje.  V njih je vzbujal globok strah pred temo in težko so čakali dan, ko bo sonce ponovno posijalo z vso svojo močjo. Ta dan se je pričel 25. decembra, ko so se dnevi ponovno začeli daljšati. Za naše prednike je bil to čas »ponovnega rojstva Sonca«, Rimljani so ga imenovali »nepremagljivo Sonce«, kristjani pa ga imenujejo Božič in z njim obujajo spomin na rojstvo Kristusa. Za biodinamike pa pomeni čas med »dvema letoma«.

 

Advent je čas  štirih tednov  (med 27. novembrom in 25. decembrom) in ima za ljudi trojni pomen:  spomin na preteklost, živeti v sedanjosti in se dobro pripraviti na prihodnost. Je čas čiščenja in preobrazbe. Prvo adventno nedeljo   po domovih prižgemo na  našem  venčku, spletenem iz zimzelenih vejic,  prvo svečko. Venec simbolizira večni ritem narave, ki se izraža v letnih časih in pomeni prej omenjen trojni pomen adventa.

 

Za  biodinamike  pomeni čas adventa konec  vrtnarske sezone. Prepariramo svoje kompostnike, z gredic poberemo še zadnje pridelke ali pa tiste,  ki prezimijo na prostem, primerno oskrbimo. V sadovnjaku pograbimo listje, očistimo drevesa in naredimo premaze in potrosimo kompost okoli dreves. Skrbno očistimo semena in jih pravilno hranimo. V času med 24. decembrom in 6. januarjem zakopljemo v zemljo semena rastlin in jih tako izpostavimo pulzom, ki so pomembni za razvoj rastlin v bodočnosti. 13. decembra, na dan sv. Lucije, sejemo »božično pšenico«, ki pomeni simbol mladega (novega) življenja.

 

Naši predniki so rastline uporabljali intuitivno. V času zime so spoznali, da nekatere rastline v tem času odmrejo, nekatere pa ostanejo lepo zelene in celo cvetijo in razvijejo plod. Do takih rastlin so čutili posebno spoštovanje.

 

IMG_1001

Predavanje je bilo v prostorih Družbenega doma na Prevaljah.

 

V naše domove  v času božiča prinesemo smrečico, ki s svojim zelenjem simbolizira »novo življenje«, lučke na njej pa pomenijo upanje. Drugi dve taki rastlini, danes manj zastopani v našem prostoru ta  čas, pa sta tudi bodika (božje drevesce) in belo omelo.

 

Za čiščenje in preobrazbo doma, telesa in duha v adventnem času, so ljudje  že od nekdaj uporabljali različne rastline. Sežigali so brin in iglavce ter uporabljali različna kadila in smole in tako očistili svoja domovanja in jih razkuževali. Tako so obredno preganjali »nesrečo in smrt«. Danes vemo, da za to obstaja razlog, saj vse te rastline razkužujejo in uničujejo bakterije in plesni. Številne rastline vsebujejo snovi, ki na nas delujejo zdravilno, nas pomirjajo in omogočajo v našem telesu ravnovesje telesa in duha. Take rastline dobro poznamo: meta, melisa, sivka, rožmarin, lovor, ingver, cimet, klinčki in še veliko jih je … Eterična olja teh rastlin ob vdihavanju lajšajo simptome prehlada, bronhitisa in druga obolenja.

 

Da bomo v času adventa dobro opravili čiščenje doma, telesa in duha, pa si lahko pomagamo z Luninimi menami in z zodiakalnimi znamenji, s pomočjo katerih bomo zadovoljni in zorganizirano preživeli ta čas s svojimi dragimi. Saj vemo, da dom, ki diši po čistem, je dom, kjer se dobro počuti telo in svobodno kraljuje duša.

 

Zlahka se bomo v tem času znebili svojih slabih razvad in navad in lažje začrtali smer svojega življenja ter ga oplemenitili na telesnem in duhovnem  področju.

 

Naj bo vaš čas Adventa preživet v miru, zbranosti in zdravju.

 

 

Zapisala: Nuša Hamler

Fotografije: Nataša Štern