Delavnica rezi sadnega drevja in grmovnic

23feb2014

Delavnica rezi sadnega drevja in grmovnic

  • Objavil N. H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Vrtičkarji Dravske doline smo se zbrali v Radljah, na Dobravi, na domačiji  Jožice in Ivana Okrogelnik, ki sta člana Ajde Koroška. Miha Kanop, član našega društva,  nam je skozi prakso in teorijo razložil rez sadnega drevja in grmovnic. Zbralo se nas je kar nekaj, ki nas ta tema zanima.

 

Predavatelj nam je že na začetku povedal, da praktičnega reza ne bo mogel prikazati. Po setvenem koledarju je sicer zelo ugoden čas, vendar pa je vreme zelo neprimerno. Če bi sedaj, ko so dnevne temperature visoke, izvedli rez in ob tem je napovedana še zmrzal, bi povzročili veliko škode na drevju. Zato se je osredotočil v večji meri na teoretično razlago. Vprašanj je bilo veliko. Miha ima veliko bogatega  teoretičnega in praktičnega znanja s področja sadjarstva, zato je bila delavnica temu primerno tudi zelo zanimiva.

 

DSC00330

 

Malo je vzdušje kvaril mrzel veter. Morali smo si vzeti vmesni odmor, da smo se pogreli s toplim čajem in se okrepčali s obloženimi kruhki, za katere sta  poskrbela gospodarja kmetije. Po malici smo nadaljevali s praktičnim prikazom reza sadnih grmovnic. Zaradi pestrosti vrst grmovnic je bilo možno, da je vsak lahko izvedel, kako naj neguje svoje grmičke doma.

 

Ker vreme res ni bilo ugodno, vprašanj pa še veliko, smo se z Mihom dogovorili, da se ponovno srečamo ob ugodnejšem  vremenu. Obliž na neprijazne vremenske razmere je bilo izredno vzdušje udeležencev. Tudi predavatelj je bil zadovoljen nad odzivom slušateljev.

 

V imenu vseh udeležencev delavnice se zahvaljujem Jožici in Ivanu Okrogelnik  za možnost izvedbe delavnice in seveda za gostoljubje, katerega smo bili deležni.

 

 

Avtor prispevka: Elizabeta Maher

Uredila: Nuša Hamler

Fotografije: Nuša Hamler