Položeni prvi kamenčki v mozaiku učnega centra za biodinamiko na Koroškem

01jul2014

Položeni prvi kamenčki v mozaiku učnega centra za biodinamiko na Koroškem

  • Objavil N. H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Vsi, ki ste že kdaj obiskali dvorec Bukovje v Dravogradu, se najbrž spominjate idiličnega  okolja, ki je kar klicalo po ureditvi, ki bi dvorcu dala malo več razgibanosti.

 

V letu 2013 se je na društvu Ajda začel pripravljati načrt za ureditev učnega centra za biodinamično vrtnarjenje prav pri dvorcu Bukovje. Gonilna sila vsega je bil gospod Miha Ločičnik, načrt pa je pod budnim očesom doktorice Ane Vovk Korže pripravila njena študentka Nina Levart.

 

V mesecu aprilu smo se lotili prvih del iz zelo obsežnega načrta, ki bo zahteval poleg požrtvovalnih članov društva še kar nekaj finančnih sredstev. Najprej smo zakoličili predvidne glavne grede. To so kmečki vrt, tradicionalni zeliščni vrt s fontano, dvorna čajanka, vrt za ptice z ribnikom ter greda za semenarjenje. Sledilo je prekopavanje travne ruše in navoz zemlje.

 

V mesecu maju smo se člani društva Ajda lotili zasaditve kmečkega vrta in gredice za semenarjenje.

 

P1120681

 

Načrt za kmečki vrt sem pripravila Marjeta Vinšek. Upoštevala sem znanje in izkušnje naših babic. Vrt je razdeljen na štiri osnovne grede, na katerih se izmenjujejo vrtnine , ki imajo enake potrebe po hranilnih snoveh. Le tako lahko upoštevamo načela kolobarjenja. Ob robu gredic nas spremljajo rože, ki s svojimi učinkovinami skrbijo za zdravje in boljši okus zelenjave. Seveda nisem pozabila na zelišča, ki so jih babice dajale v lonec k mesnim in zelenjavnim jedem. Pred vhodom v vrt trajnice skrbijo za lepši videz. Ne smemo pozabiti niti na pravi kmečki plot, ki je varoval pred nepovabljenimi gosti.

 

Ker še nimamo zagotovljenega prostora za pridelavo in hrambo semen, smo na gredico za semenarjenje posadili rastline za zeleno gnojenje. Zasaditev je načrtovala in izvedla Nuša Hamler. Na gredici se na štirih delih izmenjujejo ogrščica, črna detelja, gorjušica in facelija. Letos bomo s tem obogatili zemljo, da bo bolje pripravljena na naslednjo sezono, hkrati pa bomo privabili žuželke, ki imajo te rastline zelo rade.

 

 

P1120679

 

Prav tako smo na prostoru, kjer bo tradicionalni zeliščni vrt, zasadili ječmen, ki ima prav tako namen obogatitve zemlje.

 

V prihodnosti načrtujemo še sadovnjak, gozdni vrt, gredo z bio ogljem, visoke grede z igrali za najmlajše, hiške za semena in zelišča,  jagodičevje, hotel za žuželke in pikapolonice in še se bo kaj našlo.

 

Naš načrt je privabiti čim več ljudi od najmlajših, ki se šele spoznavajo z rastlinami, do najstarejših, ki s svojimi izkušnjami in znanjem lahko pripomorejo k ohranjanju dediščine naših dedkov in babic.

 

Prisrčno vabljeni, da si prve kamenčke v mozaiku pridete pogledati od blizu. Za vzorec pa prilagam nekaj fotografij, ki so nastale v mesecu juniju.

 

 

Besedilo in fotografije: Marjeta Vinšek