Otvoritev vzorčnega biodinamičnega vrta pri vrtcu Vuzenica

24okt2014

Otvoritev vzorčnega biodinamičnega vrta pri vrtcu Vuzenica

  • Objavil N. H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

V petek, 10. oktobra 2014, je pri našem vrtcu potekala uradna otvoritev vzorčnega biodinamičnega vrta in ostalih stvari, ki spadajo k le temu: vrtna hiška za orodje, hotel za žuželke, klopca, gredice, leseni stoli, sadike grmovnic, kompostnika ter orodja za obdelovanje.

 

Otroško okolje je omejeno na majhen del sveta, v katerem se otroci gibljejo. Pa vendar je ta majhen del sveta neizmerno pisan in zanimiv. Vse, kar vidijo, želijo potipati, povohati ali okusiti. Da bi zadovoljili ta spontana nagnjenja po odkrivanju in spoznavanju, moramo otroško okolje razširiti in ga narediti še bolj različnega.

 

3

 

Zato smo se odločili, naj se dejavnosti  s področja narave razširijo na okolico vrtca. Če želimo spoznavati živo naravo, se v vrtcu lahko omejimo na ožja življenjska okolja  (na cvetlične grede, zelenjavne vrtičke). Naš biodinamični vrt je čudovita popestritev šolske / vrtčeve okolice in zanimiv učni poligon za otroke, preko katerega spoznavamo rastline, pridelke, vrtnine, procese v naravi kot tudi rokovanje z orodji in zemljo.

 

Z vrtom pridobimo učilnico v naravi, otroci so v stiku z naravo, pridobivamo si praktična znanja, igramo se v zelenem okolju. Pravijo, da se iz drobnega popka razvije cvet, iz majhnega semena zraste drevo …

 

2

 

Seveda vse to ne bi mogli uresničiti brez pomoči strokovnih delavcev v vrtcu, ki smo fizično pripravili teren in vložili veliko popoldanskih ur,  brez  donatorjev Društva Ajda Koroška, Občine Vuzenica, Kovačije Štruc, dijakinje Katje Brelih,  OŠ Vuzenica, g. Pšeničnika, g. Zaletingerja,  Mizarstva Nagelj, ki je prisluhnilo našim željam, naši mentorici, predsednici društva Ajda, enota Vuzenica ga. Berti Kovačič in seveda vsem ostalim,  ki so kakorkoli pripomogli, da smo vrtičke pridobili.

 

4

 

Seveda ste v dopoldanskem času vabljeni tudi občani Vuzenice, da si ogledate naše vrtno bogastvo ter delite z nami bogate izkušnje in kakšne predloge o zasaditvi.

 

Mentorica za vrtičke v vrtcu Vuzenica: Vesna Grizold

Fotografije: Vesna Grizold