Postavitev vzorčnega biodinamičnega vrta pri OŠ Brezno – Podvelka

04dec2014

Postavitev vzorčnega biodinamičnega vrta pri OŠ Brezno – Podvelka

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Ob naši šoli smo v mesecu maju 2014, otvorili vzorčni šolski vrt. Ta stoji ob igrišču pod drevesom, kjer je tudi učilnica v naravi. Učenci v največjo učilnico naše šole, kot smo jo poimenovali, zelo radi zahajajo. Družijo in igrajo se v oddelku podaljšanega bivanja, v času rednega pouka pa na svojevrsten način pridobivajo nova znanja.

 

DSC_0023

 

Dela na vrtu so začela potekati v aprilu. Prijazen krajan (g. Mevc, hvala!) nam je preoral zemljo. Učenci 6. razreda (letošnji sedmošolci) so vrt pridno prekopali, naredili gredice,  plan za posaditev  sadik, ki smo jih dobili od vrtnarije Trabe (hvala!) in le-te tudi posadili.  Posadili pa smo tudi semena fižola, ki smo ga pridelali predpreteklo šolsko leto na našem mini vrtičku. Naredili smo štiri gredice. Eno smo odstopili našim najmlajšim – otrokom iz vrtca, ki so veselo stopicali po stezicah, izpulili prav vsako travo in opazovali, kako so njihove sončnice vsak dan bolj visoke.

 

DSC_0046

 

Do zaključka šolskega leta smo z učenci vrt obdelovali, zalivali, odstranjevali plevel in travo, ki je  je bilo zelo veliko, saj je pred tem bil na tem mestu travnik. Med poletnimi počitnicami je za vrt skrbela učiteljica Anja, skrbnica šolskega vrta. Zaradi velike količine dežja smo predvidevali, da  z našim pridelkom ne bo nič, a smo se zmotili. V jeseni smo pobirali in občudovali bogat pridelek (buče, blitvo, jajčevce, brokoli, ohrovt, čebulo, peteršilj, fižol …), le paradižnik ni uspel. Zadnji, ki so zapustili šolsko gredico, so bili rdeči in ostri feferoni.

 

Od jeseni vrt obdelujemo z novim orodjem, ki nam ga je podarilo podjetje Štruc iz Mute, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Ob vrtu smo postavili kompostnik, ki se je v tem jesenskem času napolnil skoraj do vrha. Zdaj naš vrt čaka na sneg in zimski počitek.

 

Ob tem se zahvaljujem predstavnikom društva Ajda za načrtovanje in pomoč pri delu in LAS-u za namenjena finančna sredstva.

 

 

 

Skrbnica šolskega vrta: Anja Gošnak, profesorica biologije in kemije