Uspešen zakjuček sezone skupine za semenarjenje v Ajdi Koroška

11feb2015

Uspešen zakjuček sezone skupine za semenarjenje v Ajdi Koroška

  • Objavil N. H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

V društvu Ajda Koroška imamo organizirano skupino za semenarjenje, ki pod vodstvom Miše Pušenjak prideluje lastna semena. Naše aktivno delo lanske sezone semenarjenja smo zaključili z njenim predavanjem. Razložila nam je nekaj izrazov, ki jih je potrebno pravilno razumeti, kadar želimo uspešno pridelovati lastna semena. Danes se veliko govori o sortah, hibridih, gensko spremenjenih rastlinah (GSO, GMO), pa tudi o avtohtonih, udomačenih in tujih sortah, pa o ekotipih, domačih sortah … Skratka kar nekaj izrazov je, ki jih danes mnogi uporabljajo, pa ne vedo vedno, kaj natančno pomenijo.

 

Ker smo se v pretekli sezoni veliko naučili, je bilo potrebno vso znanje strniti. Nastala je ideja o nastanku knjige, ki bi vsakega vrtičkarja, ki bi želel začeti semenariti, popeljala v razburljiv in zanimiv svet semenarjenja. Izziv za nastanek knjige sem sprejela vodja skupine za semenarjenje Nuša Hamler. Tako je društvo Ajda Koroška ob uspešnem zaključku skupine za semenarjenje izdala knjigo z naslovom Semenarimo z ljubeznijo, v kateri najdemo med drugim tudi priporočila, kako oskrbeti semenice na biodinamičen način. Knjiga je že dobila prve bralce.

 

IMG_6964

 

Na koncu prijetnega druženja smo člani društva med seboj izmenjali pridelana semena. Želja, ki nas druži, je, da bi znova zaživelo semenarjenje na Koroškem in da bi znanje, ki je bilo že zdavnaj osvojeno,  zaživelo v polnem razmahu. Naša skrb ni samo obuditi tradicijo semenarjenja, temveč jo prenesti tudi na mlajše rodove.

 

Zapis: Nuša Hamler

Fotografije: Nataša Štern