Vzgoja svetlobnega korena (Miha Ločičnik)

31mar2015

Vzgoja svetlobnega korena (Miha Ločičnik)

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Društvo Ajda Koroška je za svoje člane ponovno pripravilo predavanje o vzgoji svetlobnega korena. Miha Ločičnik je zelo nazorno opisal potek vzgoje in odgovarjal na vprašanja tistih, ki so z vzgojo svetlobnega korena že pričeli, kot tistih, ki šele bodo sprejeli ta izziv. Naj navedem nekaj uporabnih in pomembnih podatkov s tega predavanja.

 

Kdaj in kako se lotimo saditve svetlobnega korena?

Proti koncu meseca marca bubile prinesemo iz zimske shrambe in jih posadimo v šotne lončke; ne prenašajo namreč presajanja. Ti lončki morajo biti tudi dovolj globoki oziroma visoki. Napolnimo jih z dobro preperelim kompostom in bubile posadimo v globino okoli 3 – 4 cm. Nato jih postavimo na mesto, kjer ni nevarnosti zmrzali in jih skrbno negujemo / zalivamo; ne preveč in ne premalo. Če po enem mesecu še nič ni pokukalo iz zemlje, še ni razloga za preplah; bubile imajo namreč zelo dolgo dormanco (mirujejo) in včasih lahko do prvega lista mine več kot en mesec. Ko ima mlada rastlinica izoblikovane 3 – 4 prave liste in zunaj ni več nevarnosti zmrzali (ponavadi začetek meseca maja), jo lahko presadimo na stalno mesto (sam bo bubile in korenine sadil 30. 4., direktno v zaboje).

 

IMG_7242

 

Bubile in korenine sadimo na dan za korenino, ko so padajoči lunini loki, v setvenem koledarju označeni v zelenem polju. V letu 2015 so v aprilu primerni dnevi: 5. 4. in 6. 4. do 8. ure in 30. 4. ter v prvi polovici maja 2. 5. in 3. 5.

Predlaga tudi, da si vzgojimo matično rastlino, ki jo bomo pustili na istem mestu več let in iz nje bomo vsako leto pobirali bistveno večje bubile. Večje gomolje, tudi do 1m dolge, pa bomo dobili, če jih izkopljemo po drugem oziroma tretjem letu.

Omeniti velja, da prvo leto iz bubil zraste korenina in če dobro skrbimo za njeno rast, tudi manjši gomolj (kot smo videli na sliki s predavanja).

Vsekakor ne smemo pozabiti škropiti z gnojem iz roga (vsaj 2x) in pa s kremnom iz roga (2 – 4 x) ; rastlina nam bo za to zelo hvaležna, kar  se bo izražalo predvsem v njeni kakovosti.

Nekje proti koncu meseca oktobra nastopi čas za pobiranje bubil in pa izkop gomoljev. Pri tem pa se ravnamo po setvenem koledarju po dnevih za korenino, ko se lunini loki dvigujejo ( torej označeno belo polje v koledarju). Gomolji so primerni za pobiranje, ko listi na rastlini začno rumeneti in se sušiti. Pri zabojih odvijačimo eno stran, odstranimo zemljo in pričnemo z izkopavanjem korenin in gomoljev. Bodimo pozorni, ker so gomolji zelo krhki.

 

SLIKA SK  v zabojih

 

Vse o pridelavi svetlobnega korena od zasaditve dalje, je opisano tudi v knjigi Semenarimo z ljubeznijo (na strani 83. – 86. ), avtorice Nuše Hamler.

 

 

 

Zapisala: Nuša Hamler

Fotografije: Nataša Štern