Vrt je prijatelj, ki ga lahko obiščeš kadarkoli

30avg2015

Vrt je prijatelj, ki ga lahko obiščeš kadarkoli

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Čudovito jutro, 8. avgusta 2015. Priprave so bile v polnem teku, vsi smo bili na svojih mestih in urejali vse potrebno za veliki dogodek.

 

Naj se vam predstavimo. Smo člani Društva Ajda Koroška – skupnost vrtičkarjev Vuzenica. Naša skupnost šteje 28 članov. Vsi si na svojih vrtovih pridelujemo lastno zelenjavo, sadje, jagodičevje, vzgajamo zdravilne rastline, začimbnice… V Društvu Ajda smo se seznanili s pridelovanjem hrane po biološko dinamični metodi (BD).

 

parcela za timaks tablica 365

 

Lansko jesen smo od Občine Vuzenica dobili v najem zemljišče ob vodnem zajetju na Sv. Vidu. Sedaj lahko na tem prostoru združujemo in povezujemo teorijo s prakso, delamo razne poskuse, beležimo in opazujemo naše delo, izmenjujemo primere dobrih praks, menjavamo semena in sadike, se družimo.

 

Naše delo temelji na osnovi biodinamike. Namen našega dela je, da z načrtnim oblikovanjem travnate površine pridelamo zemljo, ki bo zdrava in bo dajala dobre pogoje za zdravo rast rastlin. Z drugimi dodatki želimo vzpostaviti takšno razmerje, da bo celota tvorila  »učilnico v naravi«. Skrbeli bomo za prenos znanja in v ta namen pripravljamo razne delavnice, predavanja, raziskovanja in vodene oglede.

 

parcela za timaks tablica 377

 

Z otvoritvijo naših vrtov smo želeli naše zadovoljstvo deliti z vsemi, ki radi vrtičkate in vidite v tem užitek. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pomagali soustvarjati naš mali raj, predvsem v obliki materiala in prostovoljnega dela. Članom naše skupnosti pa velja vso priznanje za njihovo delo, ljubezen, sodelovanje, ideje, neustavljivo voljo in energijo, ki jo prispevajo.

 

parcela za timaks tablica 391

 

Vse to in še več nam je ta dan uspelo. Vsi smo bili nadvse zadovoljni in med nami so se pretakale pozitivne energije in dobre želje.  S svojim delom smo prispevali tudi kamenček v mozaiku dogajanj v našem kraju.

 

 

 

Lepo povabljeni na naš vrt!

 

 

 

Fotografije in članek: Berta Kovačič