Čiščenje semen

09okt2015

Čiščenje semen

  • Objavil N. H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Delo na vrtovih in njivah se počasi zaključuje. A to še zdaleč ne pomeni, da bomo sedeli križem rok. Čaka nas delo s semeni, ki smo jih pridno pobirali vso leto. Nekaj smo jih že pospravili, nekaj dela s semeni pa nas še čaka. Vsa semena moramo dobro očistiti in pospraviti na primeren prostor, da bomo naslednje leto sejali zdrava semena.

 

Semena moramo očistiti iz plev

Semena moramo očistiti iz plev

 

Čiščenja semena se lotimo glede na to, kakšno seme imamo: suho  ali mokro. Suha semena je potrebno čimprej rešiti iz plev, saj se tam pogosto skrivajo razne bolezni. Semena očistimo na več načinov, pač glede na velikost in težo semen. Glede na težo semena ostanejo na dnu posode (bazilika, peteršilj, korenček …), pleve pa odpihnemo. Večje seme presejemo ali preberemo (žefranika, pegasti badelj, ščetica …), semena v strokih pa kar izluščimo in preberemo.  Lahko  pa so semena tudi plodovi. Glede na to jih delimo na sejalne in zaprte plodove. Sejalni plodovi so tisti, ki se »usujejo« iz ploda (mak, kokolj, vsi klinčevci ….) in zaprte plodove, ki jih trajno obda osemenje in se lahko odprejo skupaj z njimi; ti pa so lahko sočni zaprti (paradižnik, goji jagode, grozdje …) in pa zaprti (breskev, oljka, kostanj, želod, ajda …).

 

Makovo seme moramo pobrati preden se samo usuje

Makovo seme moramo pobrati preden se samo usuje

 

Mokrih semen se lotimo čistiti glede na to, kako močno so mokra. Paprika ima delno mokra semena in jih dobimo iz popolnoma zrelih plodov paprik (popolnoma dozoreli plodovi spremenijo barvo). Izdolbeno seme dobro očistimo (operemo) in posušimo. Pri bučah semena izdolbemo, oz. izvlečemo iz lepljive gmote (endokarp: lepljivo gmoto očistimo), potem šele peremo, sušimo in seme shranimo. Seme položimo v cedilo in ga izpiramo pod vodnim curkom (ali ga »operemo« in nato odlivamo umazano vodo). Vedno pa postopek ponavljamo dokler seme ni čisto. Dovolj suho seme se med zobmi razpolovi (poči). Semena buč so lahko golice ali semena s trdim ovojem. Paradižnik pa skriva v sebi zelo mokra semena, ki so obdana z želatinasto snovjo. S čiščenjem takih semen pa je nekoliko več dela. V paradižniku (v semenih) so naravne snovi, ki zavirajo kaljivost (pametna rešitev v  naravi). Fermentiranje paradižnika je pogoj, da lažje očistimo semena (kumare, jajčevci …) in da zaviralci kaljivosti nimajo moči. Očiščeno seme nato razporedimo po pladnju na papir z gladko površino in posušimo na zraku, na običajni sobni temperaturi (14 dni).

 

paradižnikovo seme očistimo s pomočjo fermentacije

Paradižnikovo seme očistimo s pomočjo fermentacije

 

Čiščenje paradižnikovega semena s pomočjo fermentacije

Izberemo lep in zrel paradižnik (enake oblike, kvalitete, kot starševska sorta). Plod prerežemo in v skledo (kozarec za vlaganje) izdolbemo sredico s semeni. Seme in sredico prelijemo s približno enako količino vode. Z gazo prekrijemo posodo in jo postavimo na toplo (24 – 27 stopinj), vendar ne na sonce. Posoda na tem mestu ostane več dni, vsebino pa 1x premešamo (morda bo na vrhu tekočine nastala smrdljiva bela plesnoba). Po 2. do 5. dneh (fermentacija poteka na višji temperaturi hitreje) nežno snamemo plesen in odlijemo vodo nad semenom. S tekočino naj odteče tudi seme, ki plava (to seme nima v sebi življenja). Na dnu ostane le dobro seme. Dolijemo svežo vodo in premešamo. Ko se seme posede, spet odlijemo vodo (dokler voda ni čista). Nazadnje damo seme v cedilo in ga dobro speremo pod tekočo vodo. Mokro seme razporedimo po pladnju (papir, filtrirne vrečke …), da se osuši in posuši.

 

Semena lahko hranimo v kozarcih in v temnem prostoru

Semena lahko hranimo v kozarcih in v temnem prostoru

 

Hramba semen

Hranimo samo dobro posušena semena. Shranjujemo v papirnatih ovojnicah ali steklenih kozarcih z navoji. Hranimo v hladnem in suhem prostoru (izjemoma tudi v zamrzovalniku), pri temperaturi 8 – 15 stopinj. Pazimo na škodljivce, ki nam uničijo semena (glodalci, molji, ptice …). Embalaže opremimo z etiketami s podatki o semenu (datum, leto,  seme …).

 

Zakopavanje semen v svetih nočeh

24. december: čas med dvema letoma (BD)

Pridelana semena rastlin zakopljemo v zemljo. Jamo, v katero položomo semena, lahko izkopljemo pred zmrzaljo; pripravimo primerno veliko stekleno ali lončeno posodo in vanjo zložimo semena v vrečicah. Kozarec tesno zapremo, položimo v jamo s šoto, ga prekrijemo s slamo, senom ali listjem. Čez položimo desko in prekrijemo z zemljo. Tako zakopana semena ostanejo v zemlji do 6. januarja. Med časom dvanajstih svetih  noči so prisotne najmočnejše sile zodiaka, ki omogočajo preobrazbo in prilagajanje.  V tem času dobijo semena v zemlji pulze, ki so pomembni za razvoj rastlin v bodočnosti. Tako poskrbimo tudi za rast zdravih rastlin in s tem možnost preživetja generacij za nami.

 

Zapis in fotografije: Nuša Hamler

Viri :

N. H.: Semenarimo z ljubeznijo

M. T.: Setveni priročnik MT,

Priročnik za pridelovanje semen na domačem vrtu

F. M.: Kako shranjujemo semena