Redno mesečne druženje SV Muta v Oktobru

13okt2015

Redno mesečne druženje SV Muta v Oktobru

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Redno mesečno druženje SV Muta v mesecu oktobru, je bilo posvečeno biodinamičnim kompostnim preparatom. Članom so bili razdeljeni preparati in preden smo jih odnesli domov, je potekal pogovor o pomembnosti le teh. Rudolf steiner je že davno nazaj opozoril, da je zemlja vedno maj vitalna in da je človek tisti, ki ji mora ponovno vrniti vitalnost. Zato so za biodinamika preparati neprecenljiv zaklad.

 

Pred osem ali devet tisoč leti so naši davni predniki iz rastlin tistega časa ustvarili kulturne rastline. Kultivirali so rastline, ki razvijejo tak plod, ki je lahko prava hrana za človeka. Ta razvoj kulturnih rastlin je bil proces, ki je trajal tisoče let. In šele s tem, da so se pojavile kulturne rastline, se je razvilo poljedelstvo, saj kulturne rastline rastejo samo na posebej pripravljenih in negovanih tleh. Človek je z delom napredoval in nehal biti nomad in se je ustalil ali stalno naselil na nekem območju. Če zasledujemo in se zanimamo za preteklost, prepoznamo, da so se potrebe po hrani in navade glede prehranjevanja pri ljudeh skozi zgodovino spreminjali. Spoznamo, da so ljudje preobrazili v kulturne rastline le tiste divje rastline, ki so jih kot kulturne rastline potrebovali kot pomoč, da so se lahko kot ljudje razvijali naprej.

 

Najprej so razvijali tiste rastline, od katerih jemo zrna ali kar okoli zrn ali semen zraste (semena in plodovi) – to hrano so potrebovali za moč v okončinah in za presnovo – torej človek je moral najprej dobiti moč, da je lahko delal.

 

Približno okoli našega štetja je bilo v razmahu kultiviranje listnete zelenjave. Listnete rastline hranijo sredino, ves ritmični sistem, srce, pljuča in sistem krvi. Pljuča so tisti del pri človeku, kjer je doma duša. Torej, te rastline so  spodbujale, da človek lahko razvija tudi duševnost.

 

Najkasneje so kultivirali korenovke. Te prehranjujejo glavo, človekov razum. V glavi imamo vsa naša čutila in se v njej razvija zavest o stvareh. In to je zadnje, kar je moral človek v svojem razvoju razviti.

 

Danes imamo pred seboj izjemno pestrost hrane. Kot še nikoli v zgodovini dobi človek s prehrano vse za celega človeka. Človek današnjega časa pa je kljub obilici hrane telesno in duševno podhranjen.

 

Človek je predstavnik »božanskosti« na zemlji, je bitje, ki z obdelovanjem snovnosti, materije, pa naj si bo to les, kamen ali zemlja, deluje tako, da jo poduhovi in pripravi ter ohrani za kasnejše rodove. Na začetku je bilo  vse uravnavano z Luninimi menami, s položajem Sonca in drugih nebeških teles, z ritmi letnih časov. Človek si je zaželel vse to nasilno spremeniti, kajti vse to ga je omejevalo in preprečevalo slo po lahkem in obilnem dobičku. Zato je zemljo začel obdelovati na drugačen način: oral je vse globje, vplival na čas rasti z uporabo umetnih gnojil, ki so postajala vedno bolj nevarna zanj in za vso naravo. Količina je prevzela kakovost in vstopili smo v čas slabega počutja in onesnaženosti.  

 

Rudolf Steiner je za nas največji in najpomembnejši »posvečeni« človek, ki je svoje zemeljsko poslanstvo izpolnjeval med 19. in 20. stol. in postavil temelje in navodila, kako spet ozdraviti zemljo, ki je živ organizem in s tem tudi vse živali in ljudi, ki so od nje odvisni.  BD poljedelstvo se obrača na vse kozmične sile, od katerih se je človek tako zelo oddaljil in ki prihajajo na zemljo v obliki žarkov in raznih vibracij. Globoko se priklonimo k zemlji in prosimo, da naše roke blagoslovi in nam dovoli zaorati vanjo in posejati življnje za tiste, ki ostajajo za nami. Biodinamično obdelovanje zemlje je edino pravo in resnično poljedelstvo sedanjosti, s katerim bomo vzgojili zdravo seme, pridelali zdravo hrano in vzgojili po duhu in telesu zdrav rod; brez tega bo tudi naš utrujeni planet izumrl. Zavedati se moramo, da je Zemlja del vsega in je eno z vsem, iz celotnega vesolja sprejema in celotnemu vesolju daje.

 

»Preživeli bodo tisti, ki bodo imeli svojo zemljo in svoje seme

(modri ameriški staroselec)

 

 

 

Iz različnih zapisov in predavanj na temo biodinamike za SV Muta pripravila: Nuša Hamler