2. srečanje otrok, staršev in mentorjev šolskih vrtov Koroške

24sep2015

2. srečanje otrok, staršev in mentorjev šolskih vrtov Koroške

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

V četrtek, 24. septembra 2015, se je v dvorcu Bukovje v Dravogradu odvijalo 2. srečanje otrok, staršev in mentorjev šolskih vrtov Koroške. Izvedba prireditve je bila načrtovana v parku ob dvorcu  Bukovje, kjer bi si lahko obiskovalci ogledali tudi lepo urejen Biodinamični učni center, vendar smo srečanje zaradi slabega vremena morali prestaviti v notranjost dvorca.

 

1. srečanje otrok, staršev in mentorjev šolskih vrtov Koroške je bilo lansko leto ob istem času v občini Mislinja in sicer ga je pripravila  OŠ Mislinja. Letos je bilo srečanje načrtovano v Občini Dravograd, organizacijo in izvedbo sta skupaj z društvom Ajda Koroška prevzeli OŠ Neznanih talcev Dravograd in OŠ Šentjanž pri Dravogradu.

 

Za uvod so pripravili učenci OŠ Neznanih talcev Dravograd in OŠ Šentjanž pri Dravogradu kratek kulturni program, prisotne je pozdravila in jih seznanila s potekom srečanja predsednica skupine za vrtove na šolah in vrtcih ter ravnateljica OŠ Šentjanž, ga. Dragica Jurjec. Navzoče je v imenu pokroviteljice srečanja, Občine Dravograd, nagovoril podžupan občine, g. Anton Preksavec, predsednica Društva Ajda Koroška, ga. Antonija Ločičnik pa se je zahvalila za udeležbo vsem prisotnim in organizatorjem srečanja ter Javnemu Zavodu Dravit in g. Jožetu Kramerju, ki se je tudi aktivno vključil v izvedbo srečanja.

 

Druženje smo nato nadaljevali v več skupinah. Člani Društva Ajda, mentorji, starši in gostje, med katerimi so bili tudi ravnatelji in pomočniki ravnateljev ter predstojnica Zavoda RS za šolstvo, OE Slovenj Gradec, ga. Nevenka Štraser,   so v veliki dvorani dvorca prisluhnili zanimivi zgodbi o zemlji in naravi članice Društva Ajda, ge. Nuši Hamler.

V tem času so bili učenci koroških šol in predšolski otroci aktivni v sedmih delavnicah, ki smo jih poimenovali  ustvarjalnice:

  • ustvarjalnica iz gline,
  • ustvarjalnica igrivi listi in odtisi rastlin,
  • ustvarjalnica magnetni šopki,
  • ustvarjalnica vrečke za spomin,
  • ustvarjalnica zdravilni čaji,
  • ustvarjalnica kuhalnica se vrti ter
  • ustvarjalnica vetrnice in ježki, kjer so sodelovali predvsem predšolski otroci, pri njihovem ustvarjanju so jim bili v  pomoč tudi starši in vzgojiteljice.

 

Udeleženci delavnic so svojo domišljijo in spretnosti uspešno izražali predvsem z oblikovanjem in izdelovanjem iz naravnih materialov in domačih zelišč ter drugih pridelkov. Veliko dela so imeli člani ustvarjalnice kuhalnica se vrti, saj so morali poskrbeti tudi za zaključno pogostitev vseh navzočih. Po naši oceni se je srečanja udeležilo skupaj 100 otrok in učencev ter približno toliko odraslih.

 

Izdelke, ki so jih otroci ustvarili na delavnicah, so po zaključku podarili obiskovalcem ali jih odnesli domov za spomin na prijetno druženje s sovrstniki.

 

Pred zaključkom srečanja smo se obiskovalci še ustavili ob posameznih delavnicah in si ogledali ustvarjene izdelke, nato pa se v predprostoru v dvorcu še okrepčali z dobrotami, ki so jih pripravili učenci in kuharice iz obeh šol.

Upam, da je druženje vsem ostalo v lepem spominu.   Veseli smo,  da smo se družili otroci, mentorji, starši in drugi udeleženci iz vseh treh dolin –  Mežiške, Dravske in Mislinjske ter da so se šole in vrtci odzvali našemu povabilu v tako velikem številu.

 

Galerija

 

 

Zapis in izbor fotografij: Dragica Jurjec