Delo Skupnost vrtičkarjev Dravograd v prvem polletju 2017

26jun2017

Delo Skupnost vrtičkarjev Dravograd v prvem polletju 2017

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

V letošnjem letu smo naša druženja posvetili osnovam biodinamike, preparatom in kompostu. Na posameznih srečanjih smo se tudi seznanili z deli, ki jih opravimo na domačem vrtu in kar pestra razprava je bila, ko smo si izmenjavali izkušnje pri vrtnarjenju. V našo skupnost je vključenih 60 članov društva.

 

V Skupnosti vrtičkarjev smo pričeli z druženjem v februarju, ko smo imeli osnovni tečaj biodinamike in se na njem seznanili z utemeljiteljem biodinamike, dr. Rudolfom Steinerjem, kaj je biodinamika, kakšna je razlika od ostalih metod obdelovanja zemlje, zakaj BD preparati in kompost. Dobili smo teoretične osnove o biodinamiki in njenem poslanstvu, da bomo zemljo predali potomcem vsaj v tako dobrem stanju kot smo jo prejeli od prednikov.

 

20170518_151008

 

V marcu smo se seznanili s preparatom 500, ki bi ga morali uporabiti vsaj trikrat, ker oživlja zemljo, rastline se globoko ukoreninijo in naredijo več korenin. Preparat smo tudi  mešali in potem pohiteli domov in poškropili svoje vrtičke.

 

V aprilu smo sodelovali na delovni akciji v učnem centru in izvedli prekop zelenega gnojenja. V drugi polovici aprila pa smo se družili na mesečnem srečanju in naša mentorica Tončka nas je seznanila s preparatom Marije Thun, ki deluje na življenje v tleh.

 

V maju smo se udeležili delovne akcije v učnem centru in pod vodstvom Miše Pušenjak zasadili sadike v vseh gredicah v UC. Zasadili in uredili smo: kmečki vrt, zeliščni vrt, permakulturni vrt, korenino svetlobe, šest zeliščnih gredic, jagodičevje, sadovnjak in gozdni vrt. Na delovni akciji so sodelovali tudi študenti Filozofske fakultete iz Maribora, ki jih je vodila ddr. Ana Vovk Korže. Uredili so permakulturni vrt in postavili spiralasto gredico.

 

20170518_155839

 

V juniju smo se sestali na dan za cvet in pripravili koprivov preparat. Nabrali smo koprive, jih malo posušili in popoldan zakopali v zemljo. Še pred tem smo izkopali preparat iz kopriv, ki smo jih zakopali pred letom dni. Isti dan smo pripravili tudi baldrijanov preparat, ki smo ga nabrali zgodaj zjutraj, zmleli, namočili z velikonočno vodo in zvečer odcedili in oželi ter ga dali v temne steklenice v klet. V juniju smo zgodaj zjutraj tudi dvakrat škropili s preparatom 501, ki krepi rastline in pospešuje rast.

 

Temu je še potrebno dodati, da so se naši člani udeleževali mesečnih predavanj, ki jih je organiziralo društvo. Vključeni so bili v delo skupin, ki delajo v društvu; in to še posebej v skupini za homeopatijo in Bachove cvetne esence. Nekaj naših članov je pridno nabiralo zelišča.

 

Biodinamiki vemo, da je nabiranje zelišč, uporaba preparatov in škropiv naša najpomembnejša naloga in zato je tudi naša želja, da se bo tem aktivnostim v bodoče vključilo več članov naše skupnosti.

 

 

Pripravil: Miha Ločičnik, predsednik SV Dravograd