Aktivnosti Skupnosti vrtičkarjev Muta v prvem polletju 2017

28jun2017

Aktivnosti Skupnosti vrtičkarjev Muta v prvem polletju 2017

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Skupnost vrtičkarjev (SV) Muta šteje 14 aktivnih članov. Redna mesečna druženja  so vsak drugi torek v mesecu. V januarju smo sprejeli plan dela za leto 2017. Dogovorili smo se, da bo v tem letu velik poudarek na mešanju in uporabi BD preparatov in da spodbudimo individualno mešanje le teh. Izkopali smo semena, ki smo jih zakopali v svetih nočeh in se meditativno ukvarjali s škodljivci. Februarja smo se udeležili izobraževznja v Radljah ob Dravi o osnovah BD. Na rednem mesečnem druženju smo teoretično utrdili znanje o uporabi preparata 500 (gnoj iz roga). Redno smo se udeleževali strokovnih predavanj, ki jih je organiziralo društvo. Marca smo izmenjali semena, mešali preparat gnoj po M. Thun in škropili trikrat zapored. Posvetili smo se preslici in preparatu iz baldrijana in osvežili znanje o njuni uporabi. Udeležili smo se tudi zanimivega predavanja M. Pušenjak o pripravi zemlje in pomenu zastirke na naših vrtovih.

 

img_20161011_191549

 

Aprila smo spoznali koristnost in uporabo velikonočne vode, ki jo biodinamiki uporabljamo za izdelavo baldrijanovega preparata in ga uporabljamo v primeru morebitne slane. Sodelovali pa smo tudi pri izkopu BD preparatov v okviru društva. Maja smo mešali preparat gnoj iz roga. Pregledali setveni priročnik M. Thun in se seznanili z aktualnimi deli na vrtu in v sadovnjaku za ta mesec. Lastne sadike, ki smo jih vzgojili, smo menjali med seboj in si tako zagotovili pestrost raslin na svojem vrtu. Junij je bil za našo skupnost zelo delaven. Pridno smo nabirali kamilice in regratove cvetove za preparat. Mešali smo preparat kremen iz roga in  gnoj po M. Thun. Izkopali smo koprivov preparat in na to mesto ponovno zakopali koprive za nov preparat.

 

Polletje želimo zaključili z obiskom in druženjem na kmetiji Morij Branko, kjer bomo spoznali še nekaj zdravilnih zelišč in uporabo le teh. Vsi člani skupnosti si zelo prizadevamo v skrbi za zemljo in redno uporabi BD preparatov. Kolikor se le da, se udeležujemo druženj in strokovnih predavanj, ki jih pripravlja društvo in sodelujemo na skupnih delovnih akcijah, Posebno pa skrbimo, da v našo delo vključimo tudi naše najmlajše, ki jih na druženja in skupne akcije pripeljejo naši člani SV.

 

 

 

 

Zapisala: predsednica SV Muta, Helena Pokeržnik