Poročilo skupnosti vrtičkarjev Radlje ob Dravi do polletja 2017

28jun2017

Poročilo skupnosti vrtičkarjev Radlje ob Dravi do polletja 2017

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Skupnost vrtičkarjev Radlje ob Dravi v okviru Društva Ajda Koroška iz Dravograda deluje prostovoljno na področju Občine Radlje ob Dravi. Nekaj članov se nam je pridružilo iz Podvelke in Mute. Člani se dobivamo mesečno in sicer vsako prvo sredo v mesecu, kar objavljamo v Vodniku po prireditvah občin Muta, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju in Vuzenica. Na vsakem druženju se dogovorimo o temi za naslednje srečanje, kot tudi teme po planu za tekoče leto. Tako smo obravnavali najrazličnejše teme, nabirali rastline, mešali različne preparate, se družili,  si prisluhnili in še bi lahko naštevali.

 

Za vse vrtičkarje so bistvenega pomena biodinamika, preparati in BD škropiva. Zato smo ob sodelovanju Tončke in Nuše izvedli pogovor na to temo že v obdobju, ko je zemlja  še počivala. Vrtičkarji smo se že zelo hitro spomladi spogledovali s plani oziroma zamislimi o novih zasaditvah, pripravah in delu v vrtovih, ko bo zemlja pripravljena, da nam to dovoli.

 

Pomembna je bila tudi nabava pripravka ŽAB za celoletno škropljenje sadnega drevja. Pogovarjali smo se o pravilnem poznavanju travniških zelišč (o njivski preslici …) ter določili okvirni datum (sredina julija), da se vsi zainteresirani udeležimo enodnevnega pohoda. Posvetili smo se pravilnemu opazovanju delov rastlin in pravilnega nabiranja željene rastline. Celotno pomlad smo se posvetili izmenjavi viškov sadik in podtaknjencev. Spoznavali smo koristnost in uporabo kordabenedikte in sladkega pelina; vzpodbujali smo zasaditev ene ali dveh sadik na vsak domač vrt.

 

Priljubljeno druženje med vrtičkarji je tudi obisk naše članice, ki ji pravimo »teta pehta«. Jožica nam večkrat pripravi zanimive napitke; na primer za dvig imunskega sistema iz rdeče pese in različne uporabne nasvete za vsakodnevne tegobe sodobnega časa.

 

Seveda na kolobarjenje, ki ga je podala Metka zaradi pomembnosti, nikakor nismo pozabili. Čeprav smo temo kolobarjenja že večkrat obravnavali, smo jo z zanimanjem poslušali. Kolobarjenje na vrtičkih je namreč za mnoge neizvedljivo. Pa je res tako?

 

Redno smo za vse vrtičkarje Radelj mešali in razdelili različne preparate za škropljenje.

 

Na določen dan smo zjutraj individualno nabrali koprive in jih čez dan pustili oveneti. Zvečer pa smo se ob določnem času dobili na naši lokaciji in koprive zakopali. Hkrati pa smo lanskoletne koprive izkopali, jih posušili in primerno shranili. Dogovorili smo se tudi za individualno izdelavo preparata iz baldrijana za lastne potrebe. Zaradi zaneslivejšega uspeha pri izdelavi preparata iz baldrijana smo se dogovorili, da preparat izdelata dva člana.

 

Pogovarjali smo se o pomembnosti kompostnih preparatov, njihovi izdelavi in uporabi. Kompostne preparate smo razdelili med člane naše skupnosti, ki so kompostnike zaprli že spomladi.

 

Redno izmenjavamo izkušnje glede bolezni in različnih množičnih pojavov škodljivcev na vrtovih in tudi v sadovnjakih.

 

Skupnost vrtičkarjev Radlje je organiziralo 2. Srečanje skupnosti vrtičkarjev Koroške. To je bilo pravo medgeneracijsko srečanje. Celotno poročilo s fotografijami najdete na spletni strani Društva Ajda Koroška.

 

dscn0428

 

Posamezniki radeljskih vrtičkarjev sodelujemo na rednih predavanjih, organiziranih pri Društvu Ajda Koroška. Udeležujemo se v raznih dejavnostih v društvu, kot so biodinamično sadjarstvo, čebelarstvo, homeopatija, Bachove cvetne esence, kmetovanje, nabiranja zelišč za preparate, semenarstvo.

 

Pomlad, poletje in jesen je idealni čas za nabiranje različnih zelišč za preparate. Vrtičkarji nekatere nabiramo individualno (kamilice, rman), nekaj pa jih nabiramo skupno (regrat, koprive). Preparat iz kopriv in baldrijana izdelujemo sami, za izdelavo ostalih preparatov pa sodelujemo v društvu.

 

Skupaj z radeljsko zeliščarsko skupino smo  organizirali izlet zeliščarske kmetije v Kapfenstein v Avstriji. Udeležili smo se tudi predavanja vzgoje in nege paradižnika ter bio gnojila iz Madagaskarja, ki so ga organizirali krajani Dobrave.

 

Nekateri vrtičkarji redno hodimo po izvirno vodo, imenovano tudi božanska voda. Točne datume smo dobili na predavanju Marije Ane Kolman. Naredili smo tudi nekaj zanimivih poskusov z vodo. Poskusi so osupljivi.

 

 

 

Zapisala: Nada Kamenšak, predsednica SV Radlje ob Dravi