Aktivnosti skupnosti vrtičkarjev Mežica za leto 2017

01dec2017

Aktivnosti skupnosti vrtičkarjev Mežica za leto 2017

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Na pobudo predsednice društva Ajda koroška,  gospe Točke Ločičnik smo leta 2012 tudi ljubitelji vrtnarjenja v Mežici vstopili v omenjeno društvo. Sicer majhna skupina ljudi, vrtičkarjev v Mežici,  smo se radi udeleževali predavanj in srečanj v društvu in tako smo se, tudi s prebiranjem literature, seznanili z osnovnimi pojmi in metodami  biodinamičnega vrtnarjenja in vsak po svojih močeh in interesih, tudi upoštevamo te izkušnje.

 

Slab sloves, ki zaradi onesnaženega okolja, ki je posledica večstoletnega rudarjenja in predelovanja svinčeve in cinkove rude, lebdi nad našo dolino, nam pri vrtnarjenju sicer jemlje pogum. Vendar tukaj naseljeni ljudje pač vztrajamo. NIJZ, to je Nacionalni inštitut za javno zdravje, sodelavci tega inštituta iz enote Ravne na Koroškem prijazno sodelujejo z nami, predvsem s priporočili o varnem vrtnarjenju.  Letos ,  torej l. 2017,  pa je bil skupaj s sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani izveden  preizkus fitoremediacije zemlje s sejanjem konoplje. Obljubljeno nam je poročilo o rezultatih tega preizkusa. Sicer nam je o  fitoremediaciji zemlje pred nekaj časa predavala tudi dr. Ana Vovk Korže. V smislu biodinamičnega vrtnarjenja seveda ne uporabljamo več umetnih gnojil; tudi za varstvo rastlin se najdejo naravni načini in sredstva.

 

V letu 2017 smo v Mežici  za namene vrtnarjenja izgubili 4000 m2 zemlje, ki je sedaj namenjena stanovanjski gradnji. Tako sedaj skoraj ni več vrtičkov, ki bi jih stanovalci blokov lahko pridobili v najem in število vrtičkarjev se je zmanjšalo. Skoraj bi zamrla tudi dejavnost vrtičkarjev društva AJDA. Vendar nas je ob koncu novembra zelo dobro obiskano predavanje mag. Matjaža Ježa  zopet vzpodbudilo za nadaljevanje naše  dejavnosti.  Mag. Matjaž Jež je predaval o gnojenju, kompostiranju in kolobarjenju, kot o metodah  biodinamičnega vrtnarjenja. Če bo to jesen še kakšen dan, ko ne bo ravno zmrzovalo, bomo z biodinamičnimi preparati še oskrbeli kompost na naših vrtovih.  Z gospodom Ježem pa smo se tudi dogovorili za ponovno srečanje v februarju, prihodnje leto. Tedaj bi izvedli delavnico za pripravo setvenih načrtov in načrtov za kolobarjenje na naših vrtovih.

 

Z biodinamičnim vrtnarjenjem si lahko tudi v naših razmerah zagotovimo dovolj dobre vrtne pridelke. Morda pa bomo  kakovost zemlje sčasoma izboljšali tudi s fitoremediacijo. Da bi popestrili naše srečanje z mag. Matjažem Ježem, smo v predavalnico Medgeneracijskega centra v Mežici prinesli vrtne pridelke, ki smo jih ponudili udeleženkam/udeležencem tega dogodka. Ponudba je bila lepo sprejeta – morda je to prvi korak k projektu »zelemenjava«, ki ponekod že dobro uspeva.

 

 

Prispevek: Vida Potočnik

Foto: Helena Pokeržnik