Priprava na začetek spomladanskih del na vrtu in njivah (preparat P 500)

09mar2018

Priprava na začetek spomladanskih del na vrtu in njivah (preparat P 500)

  • Objavil N.H.
  • 1 Značke
  • 0 komentarjev

Preparat gnoj iz roga (v nadaljevanju P 500) je za biološko-dinamičen (v nadaljevanju B-D) način kmetovanja / vrtnarjenja nujno potreben. Je eden izmed treh nepogrešljivih preparatov, ki jih biodinamiki uporabljamo pri kmetovanju / vrtnarjenju; vzpostavlja dobro razmerje med rastlino in zemljo. Ostala dva preparata za škropljenje sta še preparat kremen iz roga (P 501), ki deluje s silami kozmosa na zeleno maso rastlin in preparat gnoj po Marii Thun, ki v tleh sproža pretvorbo snovi in spodbuja delovanje organizmov, ki skrbijo za boljšo strukturo tal.

 

Da tla / zemljo dobro oskrbimo še pred novo obdelavo površin spomladi, je potrebno, da enkrat v letu, ko ni zmrzali; po možnosti med novembrom in februarjem, v popoldanskem času, ko zemlja vdihuje, poškropimo vse površine, sadno drevje in grmičevje s P 500. Preparat posreduje tlom koncentrirano gnojilno in oživljajočo moč. Rastline se pod njegovim vplivom bolje povežejo s silami zemlje in naredijo več korenin.

 

Letošnja zima pa je marsikateremu vrtičkarju nekoliko otežila škropljenje s P 500 in je bilo težko “ujeti” priporočen (idealen) čas škropljenja; to velja tudi za Koroško. Zato glede na pretekle izkušnje naših izkušenih biodinamikov v društvu predlagamo vsem, ki še niste uspeli poškropiti s P 500, da počakate na ugodnejše vremenske razmere.

 

Kako torej ravnati in upoštevati ugoden čas za škropljenje s P 500 v danih razmerah (sneg in zmrzal)? Zdaj se škropljenje vsekakor odsvetuje. Škropimo, ko ne bo več zmrzovalo in ne bo snega. Nadalje pa površine škropimo enkrat pred obdelovanjem zemlje, ko se bo zemlja dovolj osušila (tudi po travi); potem pa tako kot je potrebno: 3x pred sejanjem/sajenjem. V literaturi je sicer zaslediti, da je v skrajni sili dovolj tudi samo enkratno škropljenje; vsekakor pa je bolje upoštevati in škropiti 3x (kot veleva priporočilo).

 

Pred začetkom spomladanskih opravil na vrtu in njivi pa sledimo tudi navodilu iz Setvenega priročnika, ki priporoča pred začetkom spomladanskih opravil njive in vrt poškropiti s čajem iz njivske preslice, proti glivičnim boleznim.

 

Morda je v tem času skok na vrtove (vsaj na Koroškem) še nekoliko neprimeren. Zato pa je nekaj časa še ostalo, da pobrskamo po literaturi z B-D vsebino (Setveni priročnik Marije Thun 2018, Preparati, Praktično vrtnarjenje itd…). Zagotovo najdemo marsikateri namig, s katerim bo delo na vrtu / njivi, ki se približuje, lažje steklo ali pa zgolj obnovimo naše znanje.

 

 

Besedilo: Nuša Hamler