Skupina za nabiranje zdravilnih zelišč

Program dela za leto 2017

Med biološko dinamične preparate, ki jih izdelujemo po priporočilu dr. R. Steinerja, uvrščamo dva preparata za škropljenje ( gnoj iz roga, kremen iz roga ) in kompostne preparate ( rmanov, kamilični, koprivov, regratov, iz hrastovega lubja in baldrijanov ) ter njivsko preslico.

Za izdelavo le-teh pa potrebujemo zdravilne rastline, ki jih nabiramo in sušimo na podlagi navodil in napotkov iz setvenega koledarja.

Za zagotavljanje zadostne količine pravilno nabranih in posušenih zdravilnih rastlin smo se že dogovorili, da v vseh skupnostih vrtičkarjev Ajde Koroška na prvih mesečnih srečanjih izdelamo smernice o nabiranju in pripravi zelišč za BD preparate, na podlagi navodil, ki jih prejmemo skupaj s Koledarjem za nabiranje zelišč.

Na osnovi koledarja, se čez leto manjše skupine oziroma posamezniki dogovorimo za nabiranje in hrambo zelišč, do oddaje za izdelavo kompostnih pripravkov.

Kompostni preparati posredujejo gnoju sposobnost, da zemljo oživlja, rastlinsko rast pa spodbuja tako, da se rastline zdravo razvijajo in rodijo dobro kaljivo seme.

 

Prenesi koledar za 2017 [PDF]

 

 

Predsednica skupine:
Edita Pandel