Učni center za biodinamiko pri Dvorcu Bukovje

Učni center za biodinamiko je namenjen vsem, ki želijo vrtnariti ali kmetovati na naraven način, uživati zdravo, doma pridelano hrano ter podpirajo prirodno vrtnarjenje in kmetovanje.

Biodinamiki posvečamo posebno pozornost, saj je najbolj učinkovita in najbolj zahtevna metoda ekološke pridelave; temelji na doslednjem upoštevanju načel ravnovesja v naravi. Utemeljil jo je dr. Rudolf Steiner in njemu v spomin bomo vsako leto v mesecu septembru organizirali DAN BIODINAMIKE NA KOROŠKEM s predavanji vrhunskih strokovnjakov biodinamike v svetu ter prikazi dobrih praks.

Zasnovan je na načelu izkustvenega izobraževanja za aktivno pridobivanje znanj s področja biodinamike, permakulture in drugih načinov prirodnega kmetovanja in vrtičarstva. Učni center za biodinamiko vzpostavlja Društvo Ajda Koroška, javni zavod Dravit in Mednarodni center za ekoremediacije pri Filozofski fakulteti Maribor.

Cilji Učnega centra za biodinamiko:

 • povezati se z izobraževalnim sistemom v Sloveniji in širše ter z nosilci biodinamike;
 • nuditi možnosti opravljanja praks biotehniškim srednjim šolam;
 • vključiti študente različnih študijskih področjih v razvoj novih znanj;
 • organizirati izobraževalne dneve, delavnice, seminarje za dvig ravni znanja;
 • postati učna destinacija za biodinamiko v Sloveniji.

 

PROGRAMI – PONUDBA UČNEGA CENTRA

 1. Strokovno vodeni ogled Učnega centra in predavanje o osnovah biodinamike.
 2. Strokovno voden ogled Učnega centra in predavanje s prikazom praktičnega znanja: kako ustvarimo biodinamične gredice s prikazom, kako lahko biodinamično vrtnarjenje obogatimo z uporabo homeopatskih preparatov, z Bachovimi cvetnimi esencami, bioogljem  in vulkanskim prahom.
 3. Strokovno vodeni ogled Učnega centra in delavnice, kako pripravimo kompost, biodinamične preparate in škropiva, kako skrbimo za živali v naravnem okolju.
 4. Strokovni ogled Učnega centra, prikaz pridelave in predstavitev zdravilnih učinkov svetlobnega korena ter predstavitev še drugih zdravilnih rastlin.
 5. Strokovni ogled Učnega centra in organiziranje ogledov znamenitosti Dravograda:
  • v Libeličah ogled: kostnice, črne kuhinje, kmečke zbirke, staro učilnico in muzeja o Koroškem plebiscitu,
  • ogled gestapovske mučilnice v Dravogradu
  • splavarjenje po reki Dravi.

 

vrtBD

 

BIODINAMIČNE GREDICE

Na biodinamičnih gredah uporabljamo tudi homeopatske preparate in Bachove cvetne esence, biooglje, vulkanski prah ter upoštevamo setveni priročnik Marije Thun.

Screen Shot 2015-01-10 at 11.54.33

 

PERMAKULTURNI VRT

Na permakulturnem vrtu koristimo naravne vire kot so svetloba, toplota, razpoložljiva voda, naklon, smer stalnih vetrov, nadmorska višina in globina prstene plasti. Temu prilagodimo posaditve tako, da z zelenimi pasovi ščitimo rastline pred vetrom, s terasami povečamo globino prsti, s travnimi muldami in bajerji zbiramo in shranjujemo vodo ter izberemo svetlobljubne oz. senčnoljubne rastline.

 

KMEČKI VRT

Na kmečkem vrtu je zasajena zelenjava, zdravilna zelišča, rože in apotekarske vrtnice. Vrt obdelujemo z metodami biodinamike.

Screen Shot 2015-01-10 at 11.53.43

 

ALI STE VEDELI?

 • Da je v Sloveniji 16 biodinamičnih društev in okrog 2.000 članov!?
 • Da je društvo Ajda Koroška največje biodinamično društvo v Sloveniji in šteje preko 300 članov.

 

ZELIŠČNI  VRT

V zeliščnem vrtu so posajene  enoletnice in trajnice. Prevladujejo zelišča, ki jih potrebujemo najpogosteje pri kuhanju in pripravljanju jedi in jih uporabimo za domačo lekarno.

Screen Shot 2015-01-10 at 11.52.49

 

NJIVICA ZA SEMENJARJENJE

Z njivico za semenarjenje želimo vzpodbuditi željo po ohranjanju avtohtonih semen in tako nadaljevati tradicijo naših babic. Moramo se ponovno zavedati pomembnosti ohranjanja starih, na naše razmere prilagojenih vrst semen.

 

SADOVNJAK

V manjšem kmečkem sadovnjaku so posajene stare tradicionalne sorte.

Screen Shot 2015-01-10 at 11.48.23

 

ČEBELARJENJE NEKOČ…… in DANES

Predstavljena so orodja in pripomočki, katerimi so čebelarji čebelarili nekoč. Učni čebelji panj omogoča vpogled v življenje čebel in njihove medsebojne odnose.

Screen Shot 2015-01-10 at 11.49.28

 

GOZDNI VRT

Postavitev gozdnega vrta v učnem centru za biodinamiko ima namen povečati pestrost sadnih in uporabnih vrst rastlin, hkrati pa demonstrirati kako z malo energije vzdrževati takšen tip vrta.  Takšen vrt poleg vseh svojih možnosti nudi človeku dobro produktivnost in pester ter raznolik pridelek.

 

Screen Shot 2015-01-10 at 11.50.14

 

SIMBOLIKA DREVES

Značilna drevesa iz posameznih držav EU so zasajena od leta 2008,  s tem so simbolično povezane Koroške občine s celo Slovenijo in EU – korenine in krošnja evropskega drevesa narodov.

 

ZANIMIVOST: SVETLOBNI KOREN

Svetlobni koren je zelo posebna rastlina, ki je bila v zad- njih letih dobro proučevana in ima znanstveno potrjeno več zdravilnih učinkov. Uživanje svetlobnega korena:

 • vzpodbuja imunomodulacijo, krepi imunski sistem, ima močno protivnetno delovanje,
 • varuje pred tumorji, pomaga proti osteoporozi, pri znižanju krvnega sladkorja in holesterola,
 • ima visok potencial antioksidantov,
 • vpliva na izboljšanje nekaterih presnovnih motenj, kot sta hiperglikemija in debelost,
 • spodbuja črevesno funkcijo in lipidni metabolizem,
 • svetlobni koren na splošno velja za dober stimulant, natančneje, za vranico, želodec, pljuča in ledvice,
 • zelo stimulira Qi – energijo (življenjsko energijo) in yin energijo, ko se pojavijo znaki za slabo energijo Qi, kot so utrujenost, slabo dihanje, sramežljivost, slab ton glasu, odpor, spontano potenje, bleda polt in šibek pulz,
 • dviga duha in razsvetliti razum, spodbuja dolgoživost, pospešuje prekrvavitev in ohranja odprte kanale za pretok energij in vzbuja tek.

Screen Shot 2015-01-10 at 11.52.07